Translate: Choose your language :-)

Tuesday, 18 October 2016

4hari 3malam bercuti di Bandung - Day 3 (Kopi Luwak Cikole)

Dari Floating Market Lembang, next stop kami adalah Kopi Luwak Cikole. Kalau yang rajin Google, mesti tau Cikole ni dekat-dekat dengan Tangkuban Perahu. Alkisahnya kami tak plan pun nak ke sini, Kami nak ke Tangkuban Perahu. Elok je sampai di entrance Tangkuban Perahu, hujan agak lebat. Masuk pula Rp200ribu seorang which is sekitar RM60++ seorang. Kami khuatir perjalanan kami tak berbaloi sebab hari hujan dan bayar pun agak mahal kan. Nak round area-area Cikole yang lain pun tak boleh sebab hujan walaupun banyak sangat tempat best area Cikole ni yang terkenal dengan hutan pinus. Tapi apakandaya, jadi pak supir kami pun bawa kami ke sini sebab tempatnya tertutup/indoor. Jadi hujan pun tak ada masalah. Ternyata, kami tak menyesal ke Kopi Luwak Cikole ini. Banyak pengalaman dan informasi baru dan berguna buat kami tentang Kopi Luwak :-)

Bergambar dululah di entrance. Masuk ke sini FREE aje. Wafiy dah tertidur dari dalam kereta. Jadi masukkan dia dalam bay carrier Bobita SSC tu, memang sedap lah dia lena belakang ayah dia :-)

Ramai yang tahu kopi luwak ni macam mana kan? Dan ramai yang kata Halal ke? Boleh makan ke kopi dari najis? hohoho~

Kalau anda ke sini, anda akan diceritakan tentang bagaimana penghasilan kopi luwak ini sebenarnya. Jadi tak ragu dah nak minum kopi luwak. Sijil Halal yang dikeluarkan ini sebenanrnya khusus untuk kopi luwak yang dihasilkan di sini. Kalau kopi luwak lain mungkin ok jugak, cuma kalau yang ada sijil halal ni, prosesnya semua dah terjamin dan dipantau :-)

Bapak ni sangat gigih menerangkan macam mana diet luwak atau musang ini. Kalau korang dengar sendiri, memang impressive ;-)

Wafiy memang tidur lena. mana taknya, letih berlari-lari di Farmhouse dan Floating Market tadi. Dapat pulak tidur dalam Bobita SSC yang sedap ni, memang lagi lama la dia tidur. Charge battery :-p

Inilah dia luwak atau bahasa melayu kita musang ;-)

Memang seriau jugak lah...luwak ni kuku dia tajam :-P Ala-ala kucing gitu~

Kalau berdiri kat area sangkar ni, bau wangi pandan tau~ tapi takda orang sembur pewangi atau pokok pandan kat sini. Bau wangi tu dari luwak pandan/musang pandan. Memang musang tu bau badannya macam bau pandan. Wangi. Ia sebenanrnya mekanisma menyelamatkan diri dari pemangsa. Contoh macam harimau ke nak menyerang, dia keluarkan bau pandan denga lebih banyak untuk mengelirukan pemangsa, Tapi bukan dia kentut. Memang bau dia. Macam mana terhasil bau tu tak pastilah :-p Wafiy memang tidur lena dalam Bobita SSC, tak dapatlah dia tengok luwak.

Benda yang paling saya suka kat sini ialah suraunya. Suraunya ada tempat khusus untuk perempuan. Tempat wudhuk pun tertutup. Telekung bersih tersedia. Jadi kalau korang ke Lembang/Cikole bolehlah singgah sini untuk solat dengan tenang :-)

Kami sempatlah duduk mencuba secangkir dua kopi luwak :-)

Memandangkan masuk ke sini free, jadi minum kenalah beli :-p Secawan ni Rp50ribu, sekitar RM15 duit kita. Memang mahal. Kopi luwak memang antara yang termahal di dunia. Ada hotel-hotel yang jual hingga ratusan ringgit secawan tau. Selain keunikan proses penghasilannya, kopi luwak ni sebenarnya ada khasiat yang lebih dari kopi biasa. Antaranya ialah low acid. Di mana ia selamat di minum untuk golongan yang ada gastrik dan sebagainya :-) Kalau ada yang pernah ke Bali, tempat kopi luwaknya masuk free, dapat pulak 7jenis kopi/teh free kan. Kat sini takde lah macam tu. Tapi ok lah. Jangan harap benda free banyak sangat ye~ :p

Posing dulu dengan kopi mahal :-p

Memandangkan mahal, kami share-share je secawan kopi minum 4 orang...hahaha...nak try rasa lah katakan. Mana Wafiy? dia dok tidur lagi dalam Bobita kat belakang ayahnya tu. tak sedar apa :-p

Biji kopi luwak ada juga dijual kalau nak beli bawa pulang :-)

Ini antara suasana kafe. Bukan sekadar kopi luwak aje kat sini, ada juga makanan berat yang lain. Jadi kalau lapar, boleh juga jadikan destinasi makan-makan di sini :-)

Secara ringkas, Kopi Luwak Cikole wajar anda lawati untuk satu pengalaman baru dan informasi yang berguna. Macam lawatan sambil belajarlah. Biar tambah ilmu. Bukan jalan-jalan kosong, ye tak? :-)

No comments:

Post a Comment